Päihteidenkäytön ja psyykkisen voinnin arviointijakso

Hemmalaiset Oy | Kuopio

Arviointijakso pitää sisällään 5-7 tapaamista, joiden aikana kartoitetaan asiakkaan psyykkisen voinnin ja mahdollisen päihteiden käytön vaikutusta asiakkaan toimintakykyyn arjessa.

Päihteiden käytön ja psyykkisen voinnin arviointijaksolla kartoitetaan asiakkaan psyykkisen voinnin ja mahdollisen päihteiden käytön vaikutusta asiakkaan toimintakykyyn arjessa.


Arviointijakso pitää sisällään tavallisesti 5-7 tapaamista, joiden aikana keskustelemme asiakkaan kanssa hänen tilanteestaan eri näkökulmista. Keskitymme arviointijakson aikana asiakkaan tilanteen kannalta oleellisiin asioihin, esimerkiksi asiakkaan päihteiden käyttöön ja sen aiheuttamiin seurauksiin, mahdolliseen riippuvuuteen sekä psyykkisen voinnin kysymyksiin kokonaisvaltaisesti. Päihteillä käsitämme Hemmassa kaikkia eri päihteitä mm. alkoholi, lääke- ja huumausaineet sekä muut päihteinä käytettävät aineet.


Keskusteluissa käydään lävitse mm. asiakkaan elämänhistoriaa, päihteiden käytön ja psyykkisten oireiden kehittymistä, perhetilannetta ja muita sosiaalisia suhteita, arjen toimintakykyä sekä muita asiakkaalle merkityksellisiä asioita. Arviointijakson tavoitteena on saada käsitys asiakkaan psyykkisestä voinnista ja päihteiden käytöstä ja/tai perhetilanteesta ja selviytymiskeinoista sekä jatkohoidon tarpeesta yhteistyössä asiakkaan kanssa.


Tavoitteenamme on auttaa asiakasta löytämään omat tavoitteensa sekä löytää yhdessä asiakkaan omia voimavaroja selviytymiseen sekä pohtia yhdessä keinoja erilaisista haasteista ja tilanteista selviytymiseen. Monesti pelkkä arviointijakso voi olla riittävä apu asiakkaalle, eikä jatkohoitoa välttämättä tarvitse. Asiakas voi ostaa arviointijakson itse tai maksajana voi olla jokin muu taho.

Arviointi­jakson jälkeen

Arviointijaksoon sisältyy moniammatillisen työryhmän arvio asiakkaan tilanteesta ja jatkohoidon tarpeesta. Arviointijakson aikana teemme suosituksen jatkotoimenpiteistä. Jos jatkohoidolle nähdään tarvetta, jakson jälkeen asiakas voi jatkaa joko Hemman palveluissa tai mietimme yhdessä asiakasta ja tämän tilannetta paremmin palvelevan vaihtoehdon.


Hemmalaisten arviointijakso on suunniteltu niin, että asiakas saa paljon apua, tukea ja keinoja jo arviointijakson aikana. Monesti pelkkä arviointijakso voi olla riittävä apu asiakkaalle, eikä jatkohoitoa välttämättä tarvitse. Arviointijakson kehitystyössä on hyödynnetty moniammatillisen työryhmän lisäksi myös Hemmalaisten asiakkaita.


OTA YHTEYTTÄ
Share by: